Det är idag mer än 3000 år sedan man började tillverka kakel. Ändå har utvecklingen av nya typer av kakel och klinker aldrig varit mer intensiv. Och i Sverige kaklar vi som aldrig förr.

Det var Assyrierna som producerade väggplattor av glaserat tegel. Tekniken anammades senare i Babylonien, Egypten och Persien och på 1300-talet började man producera kakel i Spanien. Efter en tid hakade Italienarna på och under 1500-talet började man även producera kakel i Holland.

I Sverige började kakel dyka upp på kakelugnar under 1700-talet. Men inte förrän mitten på 1800-talet tog den inhemska designen och produktionen fart. Användningsområdet var främst kakelugnar.

Kakelugn i grönt kakel

Först i början på 1900-talet vi svenskar verkligen förstod kaklets fördelar. Att det är lätt att hålla rent och att det står emot fukt på ett bra sätt-. Vi började då använda kakel i badrum, hall och källare. I mitten på 1900-talet så började vi använda kakel i köket. Att vi var senare än många andra länder förklaras förmodligen av vår stora tillgång och kärlek till trä.

2020 är vi ikapp. Och förbi. Vi kaklar våra rum som aldrig förr. Vi kaklar hela väggar i våra kök, lägger klinker i hallen, garaget och på uteplatsen. Vi sätter stora plattor av granitkeramik i på golv och väggar i våra badrum och toaletter. För oss som älskar kakel är det en härlig trend.